Agressie is niet normaal

November 2021 – Geweldsincidenten tijdens betaald voetbal zijn onderhand geen nieuws meer. Onlangs ging het ook fout tijdens Roda JC en MVV Maastricht waar de ME moest ingrijpen. Maar in hoeverre accepteren we dergelijke situaties en betitelen we geweld en intimidatie als iets dat er ‘gewoon bijhoort’?

Doelwit van geweld en intimidatie
Volgens agressie-expert Caroline Koetsenruijter hebben we geweld te lang onderschat en afgezwakt. Dat politici, bestuurders, hulpverleners en journalisten steeds vaker doelwit zijn van geweld en intimidatie hebben we volgens Koetsenruijter ook een beetje aan onszelf te danken.

Agressie hoort niet, ook niet bij voetbal
Geweld en intimidatie zijn niet normaal en we moeten ook niet doen alsof dit bij voetbal en openbaar bestuur hoort, aldus Koetsenruijter. Ook alles afschuiven op corona lost niks op. Voor corona waren de problemen er ook al.

Zelf aan zet
Naast dat geweldsincidenten volgens Koetsenruijter altijd gemeld moeten worden en een passend vervolg moeten krijgen van bevoegde instanties, zijn wij zelf nu ook aan zet. We moeten elkaar op elkaars gedrag aanspreken, ook mensen betrokken bij geweldsincidenten hebben families, partners en vrienden. Wijs elkaar op ongewenst bedrag en benadruk dat agressie, intimidatie en geweld niet normaal zijn.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Dat agressie niet normaal is, bij betaald voetbal of waar dan ook, zullen de meeste mensen wel begrijpen. Maar wanneer spreek je van agressief gedrag? Wie bepaald dat? En is dat ook niet persoonsgebonden, wat de een bestempeld als agressie ervaart de ander als emotioneel gedrag. Daarom is het maken van teamafspraken en het hebben van een agressieprotocol van cruciaal belang. Eenduidigheid en één lijn binnen een team vermindert discussie, emotie en agressie van klanten en draagt bij aan een positieve sfeer binnen het team. Lees hier meer over een Agressieprotocol

#agressie #geweld #intimidatie #doenormaal #gedrag #afspraken #agressieprotocol #team