Agressieve sfeer in de lucht

Augustus 2021 – In een jaar tijd is het aantal meldingen van geweld in vliegtuigen met 20 procent toegenomen. En dit agressieve gedrag beperkt zich niet alleen tot verbaal geweld.

Mondkapje verplicht
Hoewel er nu meer wordt gevlogen dan vorig jaar toen de pandemie begon, is een toename van 20 procent behoorlijk. En deze stijging lijkt recentelijk vooral te komen door het verplicht dragen van een mondkapje. Maar het agressieve gedrag richt zich niet alleen tot het cabinepersoneel. Ook passagiers onderling gaan steeds vaker met elkaar op de vuist. En dan gaat het niet alleen om verbaal geweld. Spugen, slaan en vechtpartijen komen regelmatig voor.

Zwarte lijst
Bij onacceptabel gedrag kan iemand op een zwarte lijst geplaatst worden. Met als gevolg dat diegene vijf jaar niet mag vliegen. Maar dit geldt alleen voor de betreffende vliegmaatschappij. Oftewel, de persoon in kwestie kan de volgende dag gewoon op een vliegtuig van een andere vliegmaatschappij stappen. Hier hoopt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) verandering in te brengen, maar de strenge privacywetten maken dat tot nu toe lastig.

Bron: nos.nl 

Lastig gedrag komt helaas overal voor, niet alleen op het vliegveld maar zelfs ín een vliegtuig. Dergelijke situaties zijn niet te voorkomen, maar je kunt hier wel invloed op uitoefenen. Ook het bewaren van je eigen rust is hierbij heel belangrijk. Hoe je om moet gaan met dergelijke situaties leer je tijdens de training ‘Omgaan met emotie en agressie’.

#agressiefgedrag #vliegtuig #cabinepersoneel #vliegverbod # mondkapjesplicht #emotie #agressie #training